wtorek, 2 czerwca 2015

Lasagne z bakłażanem w odchudzonej wersji




Lasagne z bakłażanem w odchudzonej wersji



 Wegetariańskie lasagne z bakłażanem w roli głównej z sosem pomidorowym oraz odchudzonym beszamelem. Ulubione danie mojej córki.


Składniki: 
  • 2 bakłażany
  • kilka płatów makaronu do lasagne
  • 500 g startego na dużych oczkach sera mozzarella
  • 150 g startego na małych oczkach sera długo dojrzewającego (u mnie cheddar)
Sos pomidorowy:
  • 500 g Passata di Pomodoro
  • 2 szalotki
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 łyżki oliwy
  • suszone oregano
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 2 szczypty pieprzu cayenne 
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Sos beszamel (wersja odchudzona):
  • pół litra mleka (najlepiej jak najchudszego, jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności sosu)
  • 40g Maizeny (lub skrobi kukurydzianej)
  • 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól morska i pieprz do smaku

Do sosu beszamel można ewentualnie dodać plaster masła, co oczywiście podwyższy w nim wartość energetyczną. Bez dodatku masła jedna porcja tego beszamelu zawiera połowę mniej kalorii niż jego tradycyjna wersja.



Wykonanie:

Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w plastry wzdłuż, lekko oprószyć solą, odstawić. W ten sposób bakłażan pozbywa się goryczki. Najwygodniej na sicie, następnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierem kuchennym. Kolejna czynność to obsmażanie plastrów na oliwie z każdej strony i odsączenie z tłuszczu na papierze kuchennym. 

W osobnym naczyniu rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, posiekaną szalotkę i czosnek, chwilę przesmażyć, dodać zioła, cukier, przyprawy, Passata di Pomodoro, dusić około 5 minut do połączenia się składników. 

Wymieszać 40g Maizeny lub skrobi kukurydzianej z zimnym mlekiem w rondlu, po czym wstawić na piec i gotować na wolnym ogniu, nie przestając mieszać. Kiedy zagęści się, dodać świeżo starta gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

W naczyniu żaroodpornym układać na przemian sos pomidorowy, beszamel, bakłażan, makaron, starty ser mozzarella, mniej więcej 3 warstwy. Na wierzchu posypać jeszcze wybranym serem długodojrzewającym. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 stopniach około 40 minut.

Jest to inwencja własna, można pominąć niewygodne dodatki lub dodać swoje ulubione, jednakże ta gama produktów i przypraw to sprawdzony przepis do którego często powracam i który gorąco polecam wszystkim amatorom kuchni włoskiej i wegetariańskiej i poszukujących nowych doznań smakowych.





Zapraszam do degustacji.


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/78/9d/59/789d593d355e57f5a234d9319e1f330b.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...